Какво се случва зад стените на психиатричните заведения . От психиатричните

...
Коментари Харесай

Психиатричните болници отричат да са малтретирани пациенти |

Какво се случва зад стените на психиатричните заведения. От психиатричните лечебни заведения в Бяла и Царев брод отхвърлят настанените там за лекуване хора да са унизени, оповестява Българска национална телевизия.

За шефа на психиатричната болница в Царев брод доктор Нели Николова констатациите в отчета са тежки и шокиращи, а откритите вериги в стаите на санитарките не се употребяват от години.

" Използването на тези средства за имобилизация няма директен контакт сред това средство и тялото на пациента. Така че, с вериги пациенти изобщо не са били връзвани в тази болница ", съобщи доктор Нели Николова, шеф на ДПБ - с. Царев брод.

Обяснява, че за буйстващите пациенти се употребяват колани.

" Механизмът на отключване е ето с това ключе. По този метод се отключват и се махат. По този метод се заключва и стана извънредно крепко, няма по какъв начин да бъде отключено. Това е, както виждате, за ръка. Тази част се закрепва за леглото и е обезопасен, и е щадящ ", сподели Марияна Матева, основна сестра на ДПБ - с. Царев брод.

В болничното заведение в Бяла обаче признават, че при тяхна вътрешна инспекция е имало случай на забравени пациенти, вързани с колани. Веднага са последвали дисциплинарни санкции за виновния медицински личен състав.

" Просрочването при единия пациент е с два часа, при другия с три часа и половина. По принцип, пациентите, които се взема решение да бъдат " закрепени ", са с тежка психомоторна възбуденост и податливост към експанзия или автоагресия. Щом комитетът е отчел, че закопчаването на коланите с катинари не е хуманно, ние ще търсим друго решение ", сподели доктор Олег Церовски - шеф на Държавна психиатрична болница - гр. Бяла.

В момента в психиатричната болница са настанени 192-ма пациенти, някои от тях след осъществени убийства. Лекуват ги единствено пет психиатъра, а назначеният медицинският личен състав е от 96 души.

" Пак личният състав е непълен. Заплатите особено в стационарната психиатрична помощ са допустимо най-ниските в опазването на здравето, санитарите са 819 лв., съществена заплата на сестрите са 1290 лева ", сподели доктор Олег Церовски.

Сред пациентите има 11, инфектирани с ковид и са изолирани. Болницата се намира в покрайнините на Бяла. Сградата е издигната преди 120 години като казарма, по-късно е преоборудвана в психиатричен център. Очаква се да й бъде изработен ремонт за 250 хиляди лв..
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР